Pengikut Warisan Kraf

Cara detect malware atau suspicious



Assalamualaikum.

Hari ni RWK nak kongsi sikit cara detect malware atau pun suspicious di blog.

Masa jalan2 kat blog rakan-rakan td terbaca satu entri ttg malware ni.
Memang merunsingkan bila terkena virus-virus ni kat blog  !!

Macam mana malware atau suspicious ni boleh bertapak kat blog kita ??

Salah satu puncanya, semasa kita copy link atau html/javascript yg diambil
dari mana-mana blog atau web dan diletakkan di blog kita.
Secara tak langsung virus-virus ni akan ikut dan bertapak pula kat blog kita..!!

Contoh malware :
Kalau keluar warning ni masa nak masuk blog kita atau blog orang lain
itu tandanya ada virus/malware ..Scan dan buang cepat-cepat.










Cara percuma nak kesan malware ni kat blog kita..kat bawah ni contoh
yang RWK dah buat..Berjaya ke tak jom tengok.


2. Kalau nak guna yang ni pun boleh juga..Pilih yang mana suka..:)


3. Dah selesai guna salah satu yang kat atas tu guna yang ni pula.. 
 untuk hidden code 

RWK dah cuba n berkesan. Masa scan unmaskparasites kalau ada
suspicious / hidden ia akan tunjuk link atau javascript yang berkaitan
macam kat bawah ni :

This page seems to be <suspicious>
3 suspicious inline scripts found.
 hidden external links found.
Don't panic. This test is not 100% accurate. Check the detailed report below to find out what's wrong with the page. If you see actual evidence of parasites, please take action to eradicate them.
For more comprehensive diagnostics consider the following additional tests.
Check Unmask Parasites blog for information about the latest website exploits.
Website security is an ongoing process. Bookmark this service and check your web pages regularly.

External References

- www6.cbox.ws safe? - displaying 2 of 2
  • <IFrame>  link - http://www6.cbox.ws/box/?boxid=554521&amp;boxtag=6j75tb&amp;sec=form
  • <IFrame>  link - http://www6.cbox.ws/box/?boxid=554521&amp;boxtag=6j75tb&amp;sec=main
*kalau ada hidden link seelok-eloknya buang link tu dari blog kawan2

Selamat mencuba n RWK harap info ni membantu.

p/s : dah scan tu komen2 lah kat sini pula ye !!


2 comments:

fieda said...

mekasih info ni..dulu blog saya pernah gak kena malware sekali..

Rohana Warisan Kraf Hubungi 017-2069629 said...

sama2 fieda..tq kongsi pengalaman..minta2 tak kena lagi lepas ni..:)